Hur bygger man upp en text?
Vill du bli bra på att skriva texter? Då finns det vissa knep som är bra att känna till. Först och främst måste du fråga dig själv vad du skriver om. Ska det vara en dramatiskt text med spänning eller en korthuggen informativ text som inte vill väcka känslor? Om du är sugen på att låta dina författardrömmar blomma ut är det smart att följa den den dramaturgiska kurvan
i alla fall inledningsvis. För att bli en bra skribent gäller det att hitta sin egen unika stil och ton så att läsarna känner igen att det är du som har skrivit.
Skriv med känsla
Om du har valt att bygga upp din text dramaturgisk så innebär det att du placerar ut känslosamma händelser på strategiska ställen. Detta passar bäst om man vill skriva en roman, manus till en spännande film eller en kort och känslosam novell. Tanken är att inte avslöja allt från början utan att man istället låter läsaren följa med i huvudpersonernas upp- och nedgångar. Det finns många skrivarkurser på skolor och på nätet där du kan lära dig teorin in i minsta detalj. Om ni är flera som skapar en text tillsammans är det bra att ha en stark gemenskap. Företaget medtryck fixar din profiltryck så att ni alla kan ha samma tröjor på er, vilket kan höja teamkänslan. Du kan också studera filmer eller böcker som du tycker är särskilt fängslande och försöka härma deras stil. Troligtvis finns en dramaturgi som är mer eller mindre förutsägbar, men kom ihåg att du måste finna din egen unika stil.
Lär känna dig själv
Många människor tycker att det är roligt att hålla på med distansutbildning i kreativt skrivande. Därför finns det flera skolor och kurser som erbjuder dig chansen att lära dig mer om dramaturgi och hur man bygger upp en text. Ett tips är att välja ut en bok eller film som du tycker är bra och helt enkelt försöka efterhärma stilen. Man ska aldrig kopiera ett verk rakt av, men man kan bli inspirerad och lära sig något nytt. Om man skriver något tillsammans med andra är det viktigt att vara inne på samma spår. Tydlig kommunikation och ett öppet sinne är A och O. Kom ihåg att fråga dig själv vad du vill skriva om. Vad är det du vill berätta, egentligen? Många författare ägnar lång tid åt att komma på själva stommen till sin berättelse eftersom det sätter standarden för hur hela historien kommer bli. Som med alla färdigheter blir man bättre genom att öva, öva, öva.