Vikten av pressmeddelanden i kristider

När det är kris eller problem i samhället är det viktigt med korrekta pressmeddelanden, som under coronavirus-pandemin. Hur ska du tänka kring pressmeddelanden och media när det händer

stora saker i världen?

Coronaviruset

Under coronatider handlar nästan allt om viruset. Varje dag skickar olika myndigheter och företag ut pressmeddelanden. Det är också många presskonferenser, både med politiker som statsminister Stefan Löfven, men också myndighetsexperter från Folkhälsomyndigheten och militären. För oss vanliga människor kan det vara svårt att följa med i allt som händer, särskilt då det är ett ständigt flöde av nyheter. Det som de flesta av oss däremot har förstått, är att vi ska tvätta händerna, ofta och länge. Ett tips är att köpa pappershanddukar, vilket är särskilt bra på ett företag eller kafé.

 

Media under kristider

Under tider som corona-pandemin kommer det ständigt ut nya pressmeddelanden från politiker, myndigheter och företag. Men det finns också människor som kan försöka tjäna pengar på en kris och skicka ut falska meddelanden. Det är viktigt att som privatperson vara observant. Detsamma gäller sociala medier. Det är viktigt att inte ta människors ideér eller rykten till att vara fakta. Ibland kan det vara så att en läkare säger att det verkar vara bra att dricka varmt te, men att det på sociala medier görs till fakta och att människor då tror att de kan undvika ett virus som Corona genom att dricka te – vilket läkaren aldrig sagt.

Det är viktigt att som privatperson alltid ser efter vilken källa som man hänvisar till. Du bör utgå från de stora och välkända kanalerna som svt, BBC, SR och andra stora mediakällor. Det är också klokt att kolla en uppgift på flera ställen. Är det bara en sajt som har skrivit om det eller har flera olika tidningar, i olika länder, publicerat samma sak?

Du måste också vara noggrann att se vad media har som källa och varför de skriver något: är det journalistens åsikt eller är det en forskare eller annan expert som säger något? Tänk också på att alla forskare aldrig tycker precis samma sak. Många vägar bär till Rom och olika forskare kan tycka att olika idéer är bättre än andra.

Det är också därför som det är viktigt att vi som privatpersoner inte delar material hur som helst på sociala medier, utan hela tiden frågor oss vilken källa som finns, så att vi bara sprider det som är sant och relevant. Undantaget är naturligtvis roliga filmer – de behövs i kristider.

Det är inte heller bara politiker och myndigheter som skickar ut meddelanden under kristider, utan också företag. För företag handlar det ofta om att de varslar personer eller att de har entledigat personal för en tid. Men det kan också vara positiva nyheter, som att Absolut vodka skapar sprit som sedan kan användas till handsprit. För många människor är de positiva nyheterna viktiga: det är skönt att höra när saker fungerar, människor mår bättre och att det finns en omtanke och solidaritet i samhället.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *