Arbeta med kommunikation

För att få skriva pressmeddelanden och andra texter professionellt krävs det utbildning. Även om man har en talang och känsla för att skriva redan från början går det alltid att lära sig

kommunicera mer effektivt. Allra lämpligast är det att läsa en utbildning inom kommunikation och PR för att få med sig grunderna inför att man ska utöva sina kunskaper praktiskt i arbetslivet sedan.

Utbildning inom kommunikation

För att kunna utbilda sig inom kommunikation på universitetet krävs oftast att man har grundläggande behörighet. Det innebär att man kan läsa nästan vilket program som helst på gymnasiet och ändå vara behörig för studier inom kommunikation sedan. Det är en bred utbildning som därför passar för många, vare sig man vill jobba som journalist, kommunikatör eller informatör. Under utbildningens gång får man lära sig om olika moment i den kommunikativa processen, strategisk kommunikation, öva upp sitt skrivande och bli ännu bättre på att uttrycka sig. De vanligaste utbildningarna inom kommunikation är på tre år och ger en kandidatexamen. Vill man komma ut snabbare i arbetslivet kan man välja att gå en kortare utbildning, till exempel en yrkesutbildning som vanligtvis är på mellan ett och två år.

Efter utbildningen

Det är hård konkurrens om jobben inom kommunikation vilket man bör vara medveten om. Ett bra sätt att komma ut i arbetslivet på är att göra praktik under sin utbildning om möjligheten ges. Många universitet erbjuder till exempel en fri termin under utbildningen där man får chansen att välja att göra praktik. Det är ett effektivt sätt för att få komma ut på en arbetsplats och skapa kontakter. Eftersom man får en bred utbildning efter att ha studerat kommunikation kan man därför också söka jobb brett. Det är inte bara PR-byråer som söker kommunikatörer utan det är även vanligt att jobba inom myndigheter, med inkasso, på tidningar och på andra ställen där det behövs personer som kan kommunicera effektivt. Många kommunikatörer startar också eget företag, antingen ensamma eller tillsammans med andra. Det ger en större frihet och möjligheten att ta sig an många olika sorters uppdrag.

Utveckla sitt skrivande på andra sätt

För att bli en duktig skribent som är bra på att uttrycka sig krävs det övning, övning och åter övning. Att skriva mycket, även utanför utbildningstid, är ett bra sätt att bli en bättre skribent på. Genom att blogga, skriva dagbok, kanske ta sig an frilansuppdrag och skriva krönikor så övar man upp sin kommunikativa förmåga. Man kan också gå olika kurser inom skrivande där man får lära sig att läsa andras texter och ge kritik, samt att själv ta emot kritik. Det kan kännas svårt i början men det är nyttigt för ens egen utveckling och man kommer snabbt att inse att man blir en skickligare skribent.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *