Pressmeddelanden – En viktigt samhällsfunktion
Genom pressmeddelanden får man viktig samhällsinformation om vad som händer i Sverige och resten av världen. Ibland kan det gå ut en krisinformation i form av samhällsvarningar i olika katastrofer, eller en glad nyhet som kan vara till fördel för samhället eller individen. Ett pressmeddelande kan sändas både i livesändning eller i efterskott beroende på vad ämnet gäller.
Pressmeddelanden genom olika medier
Pressmeddelanden räknas även till nyheter och kan även vara en del av en livesändning mitt i en nyhetssändning i TV om något helt annat. Sådana pressmeddelanden kan handla om en stundande samhällsvarning för till exempel en gasläcka i ett visst område, eller en storbrand. Det kan även handla om storm och oväder, en farlig gärningsman på fri fot eller andra varningar som måste gå ut i livesändning. Pressmeddelanden kan även ske genom medier i tryckta tidningar, eller på hemsidor som MSN nyheter, eller webbversionen av Aftonbladet, Expressen, DN, Svenska Dagbladet eller Dagens Industri. Idag kan man fortfarande även lyssna på pressmeddelanden via radio. Alla former av pressmeddelanden är en informationskälla av vad som faktiskt sker. Många journalister och skribenter kan arbeta med att få ut pressmeddelanden till omvärlden. Vill man arbeta som frilansande skribent eller journalist, är det viktigt att veta hur man ska fakturera. Då kan man med fördel använda sig av Frilans Finans som ger en heltäckande support med fakturahantering och faktureringar!
Sanna eller falska pressmeddelanden?
Pressmeddelanden kan innehålla både goda eller dåliga nyheter. Då falska pressmeddelanden har blivit vanligare är det viktigt att vara källkritiskt. Pressmeddelanden i sociala medier som kan handla om till exempel kändisskvaller, är ett bra exempel på att alla pressmeddelanden inte alltid stämmer. På Uppsala Universitet, har man nyligen år 2020, tagit fram ett onlinespel som lär ut hur man hittar falska nyheter och heter Bad News. Tanken bakom spelet, är att man ska träna sinnet att kunna känna igen och avslöja falska nyheter och desinformation både i- och utanför Sverige. Dock kan nyheter även vara sanna och kan ofta handla om krig, brottslighet eller sjukdomar och pandemier. Ny forskning 2020, visar att negativa nyheter orsakar stress och oro och att det kan trigga katastroftankar kring individers egna problem. En annan studie några år tidigare, visar hur positiva nyheter engagerar mer och istället ger individen mer känsla av hopp.